Update #07. Veel Afrikaanse stemmen en talen op één album

Het harde werken van de afgelopen zes weken levert nu toch écht resultaat op!

Ik heb besloten het album alhier in Maputo te laten afmixen waardoor ik iets langer in Mozambique zal verblijven voordat ik naar Johannesburg vertrek. De komende twee weken blijf ik hier om het album in detail uit te werken en af te laten mixen. In Johannesburg zal ik uiteindelijk één week verblijven, daarover later meer.

De afgelopen dagen zijn we bezig geweest met de laatste percussie opnames. Matchume heeft de mbira bespeeld, een instrument dat hij zelf bouwt in samenwerking met lokale bewoners (foto). En hij heeft met de txikitn een enorme groove toegevoegd. In het filmpje onderaan de pagina zie je hoe dit ging!

Naast de laatste percussie opnames stonden de afgelopen dagen in het teken van de zang. Er is een Mozambikaanse zangeres in de studio geweest voor de opnames voor een paar nummers. Ze heeft echt een te gekke soul stem en ze zingt backings bij grote Afrikaanse artiesten zoals Jimmy Dludlu. We begonnen ’s avonds met de opnames die tot in de nacht plaats vonden, dit is weliswaar niet terug te horen in het resultaat!

Heel gaaf nieuws is dat er een samenwerking met een Keniaans gospel koor is ontstaan voor één van mijn liedjes. Dit hadden we te danken aan Pablo die in de zelfde periode door Kenia aan het reizen was en in contact kwam met een pastoor. Hij begeleidt verschillende gospel koren in de kerk. Een selectie zangers en zangeressen is op dit moment hard aan het werk is om één van mijn nummers in te zingen aldaar in de studio. Dat afstand tegenwoordig geen obstakel meer is voor dit soort samenwerkingen is hiermee bewezen. Je kunt gewoon via www.wetransfer.com je wav bestanden delen met de andere kant van de wereld en samen een ongekende fusie van verschillende muziekculturen en interpretaties creëren.

Naast alle inheems Afrikaanse stemgeluiden zal mijn stem natuurlijk ook niet ontbreken in het album. De afgelopen week heb ik zelf ook achter de condensator gestaan. Ik zing in het Nederlands en in mijn eigen taal: het Rosan’s. Maar natuurlijk heb ik ook hard mijn best gedaan om iets van de lokale taal: het ‘Chopi’ te leren wat terug te horen is op het album 😉

Het gospel koor zingt in hun lokale taal ‘Kamba’ en in het ‘Swahili’. Een heerlijke mix van allerlei wereldse klanken!

Tot de volgende update!

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2022 www.rosanasmussen.nl

Thema door Anders Norén