Update #06. G(B)ig in Maputo

Waar zal ik beginnen…

In de vorige update vertelde ik over de Afrikaanse percussie instrumenten die gebruikt worden voor de opnames van het album. Inmiddels zijn de meeste van deze instrumenten al in de studio op bezoek geweest en de inheemse klanken worden vereeuwigd in de vele sporen van de opnames.

Hier in Afrika worden allerlei vruchten gebruikt voor instrumenten. Zo is bijvoorbeeld de clave op één van mijn liedjes (Kadipo) gespeeld op twee gedroogde kokosnoten (foto).

Matchume heeft op zijn timbila één van mijn liedjes ingespeeld en er is een lokale muzikant langs geweest om de fluiten te bespelen. Van kinds af aan bespeelt hij deze chinveka fluiten en nu is deze fluitist te horen op mijn album!

De afgelopen week heb ik me voorbereid op een optreden in Maputo. Dinsdagavond was het zover, een avondvullend programma met 1,5 uur aan eigen werk van mij en Matchume.

De energie op het podium was ongekend, te gekke muzikanten met zoveel positiviteit. Gisteravond heb ik in de praktijk laten zien wat ik de afgelopen weken heb geleerd. Ik heb de show in mijn eentje geopend met een stuk dat ik vorig jaar op mijn kamer, dromend over Afrika, bedacht. Ik heb mij overgegeven aan het gevoel, wat de muziek met mij doet, zonder mijzelf te begrenzen. De afgelopen weken werd ik dagelijks getraind op voornamelijk sensitiviteit en dynamiek en heb ik kennis gemaakt met verschillende Afrikaanse muziekstijlen zoals Marrabenta en Chopi met de daarbij horende speeltechnieken. Dat houdt in dat ik zomaar 8 uren per dag op mijn bas bezig ben. De eerste dagen waren mijn vingers een soort van ‘open gespeeld’ (oeps). Mogelijk doordat ik hier voornamelijk met gedempte techniek speel, een techniek die in Nederland minder gebruikt wordt dan in de Afrikaanse muziek.

De komende dagen gaat het trainen door en ga ik met verschillende muzikanten de studio in. Binnenkort vindt er een fotoshoot plaats voor de cover van het album. Maar die details houd ik geheim totdat het album klaar is!

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2022 www.rosanasmussen.nl

Thema door Anders Norén