www.rosanasmussen.nl

Waar een wil is, is een uitzicht!

Tien dagen geleden reisde ik vanuit de Amazone naar Lima. Vanuit de eeuwenoude tradities diep in het regenwoud ben ik op zoek gegaan naar de actuele muziekscene in de hoofdstad.

Er zijn speciale Peruaanse cumbia-radiozenders omdat de stijl ‘chicha’ hier erg populair is. Chicha is oorspronkelijk een uit maïs gegiste, heilige drank die de Inca’s gebruikten wanneer er iets geofferd werd. Trouwens heel erg lekker hmmm, vooral de zwarte maïsdrank; chicha morada. Tegenwoordig staat chicha ook voor een populaire Peruaanse muzieksoort, Peruvian cumbia, waarin een eeuwenoude vorm uit de hooglanden, de huayno, gemixt is met de ‘moderne’ afro-Columbiaanse cumbia en westerse rock. De chicha-bands zingen over het dagelijkse bestaan in de sloppenwijken van de Peruaanse steden en revolutionaire gebeurtenissen. De combinatie vanuit de Andes met de tropische cumbia noemen de Peruanen ook wel ‘música tropical andina’ (tropische muziek uit de Andes) of ‘cumbia andina’ (Andes-cumbia). In Latijns Amerika vallen deze stijlen onder het algemene genre ‘música tropical’ waar ook stijlen als salsa, merengue toe behoren.

De traditionele stijlen vanuit de bergdorpjes en de Amazone worden ‘ge-importeerd’ in de stad en zo ontstaat er een mix van allerlei stijlen. Ik ben op twee verschillende conservatoria geweest en merkte daar dat veel professionele Peruaanse muzikanten juist meer Westers en/of Amerikaanse muziekstijlen willen leren spelen. Daarom worden er veel populaire Europese en Amerikaanse stijlen gemixt met traditionele stijlen. Er wordt gespeeld met de traditionele instrumenten zoals de quena, charango, veel saxofoons en ook harpen!

Maar goed, dat was even wat verdieping in de muziekstijlen. Nu weer verder met mijn avonturen;) Ik kwam in contact met Claudia Medina; een bekende en zeer getalenteerde saxofoniste uit Peru en momenteel student aan Berklee in Boston. Ze kwam in juli een week naar Peru voor een muziektour en ik kreeg een uitnodiging om haar masterclass bij te wonen. Daar ben ik natuurlijk naartoe gegaan! Ze had sessiemuzikanten uit Boston meegenomen en na afloop van de masterclass nodigde ze mij uit om met de band te komen jammen ’s avonds in de stad.

In een kleine setting hebben we de hele avond gejamd met lokale muzikanten en de muzikanten van Berklee. Er werden bekende latin-standards gespeeld maar ook muziek van mij. Het was te gek om mijn nummers te spelen met de lokale muzikanten omdat ze weer in een hele andere feel speelden dan ik gewend was. De timing is anders en de percussie draait meer om de tellen heen wat het geheel veel leven geeft. Er werden veel salsa, cumbia, jazz en traditionele stijlen gespeeld. Na afloop zijn er hele gave contacten gelegd en blijkt dat een aantal van de muzikanten op de sessie graag met mij willen samenwerken! Ik ga nog niet teveel vertellen maar de kans bestaat dat er in 2020 een NL-tour met Peruaanse muzikanten aan staat te komen. De kans bestaat…!

Oja, wist je dat Lima onder een dikke laag smog verstopt zit? Het is er nu winter en in dit winterseizoen is er eigenlijk nooit zon door de smog-laag. Zie foto’s hieronder; van het strand en een muur met smog.

Ik besloot eerst door te reizen naar Arequipa en later deze maand terug te komen in Lima voor een optreden. In Arequipa zijn namelijk weer andere tradities en is de muziekscene meer gericht op de panfluit, akoestische gitaren en charangos. Ze spelen hier onder andere de meest authentieke muziek uit de regio; ‘yaraví’ met voornamelijk akoestische gitaar en zang. Ik heb afgelopen weekend opgetreden met een traditionele lokale band die dagelijks de vele toeristen vermaakt met optredens tijdens de diners in de lokale restaurantjes. Dit optreden was voor mij compleet geïmproviseerd; plug and play! Benieuwd hoe dit klinkt? Check dan de youtube-video hieronder!

Dit was het voor vandaag. Ondertussen staan er nog meer optredens en avonturen aan te komen in Arequipa deze week 😀

Tot de volgende update!

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 www.rosanasmussen.nl

Thema door Anders Norén