Update #02. Fotoshoot en kennismaking met Afrikaanse muziekcultuur

Het begint door te dringen. Ik zit nu echt in Mozambique en ik word meteen ondergedompeld in de Mozambikaanse cultuur. De studio waarin ik verblijf is gebouwd middenin een lokaal dorpje. Om daar te komen rijden we vanuit Maputo een half uur met een 4×4 wagen over een ruig zandpad tussen kleine dorpjes door. Langs het pad lopen Mozambikanen met op hun hoofd  jerrycans vol water, bananen, papaya’s, ananas.. bedenk maar iets en ze dragen het op hun hoofd.

Over een paar weken ben ik een Nederlandse bekendheid in Mozambique, aldus Matchume. Hij heeft blijkbaar veel vertrouwen in mijn muzikale ontwikkelingen! Ik vind het maar spannend allemaal.

Nu word ik door de lokale bevolking nog aangekeken alsof ik een aliën ben. Niet zo gek als je bedenkt dat ik in de hele omgeving het enige blonde wezen ben, natuurlijk een vreemde bezienswaardigheid.

Gisteren is er een videoteam langs geweest hier en we hebben een fotoshoot gehad in Maputo ter promotie van het albumproject dat hier groots wordt aangepakt door Matchume en een hoop aanhang. Ongelooflijk, ik ben eigenlijk een beetje sprakeloos van de manier waarop muziek hier een veel grotere lading heeft. Het is een manier om het samenzijn te vieren, emoties te verwerken, een boodschap over te brengen, diep vanuit je hart, je ziel. Nee, het is serieus en onmisbaar. En een leuk feitje; er is hier geen enkele straatmuzikant te bekennen! Dat bestaat namelijk niet in Mozambique, muziek is geen onderdaan.

Dezer dagen ga ik Afrikaanse grooves studeren op de timbila, een Afrikaans percussie instrument. Volgens Matchume is dit een goeie methode om de Afrikaanse feel te krijgen om deze vervolgens te kunnen vertalen op de basgitaar.

Ik heb mijzelf voorgenomen om één keer in de twee of drie dagen een update te doen, dus tot maandag of dinsdag! 😉

 

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2019 www.rosanasmussen.nl

Thema door Anders Norén